Friday, October 21, 2016


" Dalam dunia ni satu je kita kena ingat.
Tak semua apa yang kita nak, kita akan dapat.
Tak semua yang kita hindar, dapat dihindarkan.
Siapalah kita, hanya manusia yang kerdil ini.
Yang akan sentiasa tersilap langkah.

Bila kita sedar langkah yang salah, kita cuba untuk undur,
tapi sebenarnya kita salah, kita tak perlu undur,
kita patut teruskan perjalanan tapi bukan jalan yang awalnya tadi,
ubah haluan kita.
Ulang, ulang dan ulang sampai kita pasti itu jalan untuk kita.
Untuk kita terus jadi seorang yang kita impikan,
yang kita idamkan.

Kita tak lari dari kesilapan,
Mohon Allah tunjukkan jalan terbaik buat kita.
Allah maha pengampun.
Mohon ampun dariNya dan teruskan perjalanan yang baru.
Sampai bila kita nak hidup di takuk yang lama?
Sampai bila kita nak mengeluh?

Cuba dan teruslah cuba untuk jadi yang terbaik untuk diri sendiri,."

Tuesday, August 30, 2016



Alhamdulillah,
today is my last day and I am so grateful for being here for these 3 months.
Am very thankful for having a great boss who gave me this big opportunity and trust in whatever I do.

I've learnt a lot here since my internship (in 2015).
even though ada pahit manis kecik ati sakit hati and all kat sini
but I've learnt to be a professional.
Kerja kat mana mana pun, sentiasa ingatkan diri yang kita datang kerja untuk belajar,
semua niat kerana Nya. 
Tak kisah lah kalau staff or customer treat you badly but remember that they're not here to pay you.
Boss yang akan bayar gaji, so ignore je apa yang korang rasa tak selesa ke rasa kecil ke, pedulikan
Teruskan niat korang sampai korang dapat yang korang nak.

The reason why I accept to do my part time here is because it's related to my study.
So I can study and work at the same time.
Second, they offer me higher pay for a part-timer, why not?
Lastly, the boss. I really respect her.
She took care of her staffs well.
You're able to speak, to learn and enjoy at the same time. 

She'd once chose me to be a chairman for a meeting.
I'm grateful for the opportunity, this is the first time and also a good experience for me.

In future, I able to be a chairman again and able to apply what have been learnt here to be a successor.
Thank you Aqua.

Monday, August 29, 2016



Anyone can hold a grudge, but it takes a person with character to forgive.

When you forgive, you release yourself from a painful burden. 
Forgiveness doesn't mean what happened was Ok, and it doesn't mean that person should still be welcome in your life. 
     It just means you have made peace with the pain, 
and are ready to let go.